Ultieme tip tijdens de peuter-puber fase

Voor dit artikel kunnen jullie beter mijn moeder bedanken dan mij, want zij heeft dit lang voor mij al uitgeprobeerd met succes. Dan wil ik direct ook een disclaimer plaatsen, ik ben geen expert op dit gebied en dit advies is dan ook echt geboren uit ervaring. Ook geef ik geen garanties, want wat bij het ene kind werkt hoeft natuurlijk niet bij het andere kind te werken.

Peuter-puber

Sanne heeft zoals alle andere kindjes van haar leeftijd zo nu en dan een driftbui. We zitten ook lekker in de NEE fase en er zijn dagen dat ik echt even met mijn handen in mijn haar zit. Wil je een boterham? Nee. Wil je dan yoghurt? NEE! Wil je iets anders? NEEE! Wil je dan helemaal niets? NEEEE!

Oké dan.. en wat nu?

Mijn moeder kwam met de tip die me echt heel wat ergernis heeft bespaard.

Nou daar komt ‘ie dan! Mijn ultieme tip! Keuze.

Als ik terug kijk naar mijn eigen opvoeding ben ik erg tevreden. Mijn moeder was altijd streng maar wel rechtvaardig. Zo’n moeder wilde ik ook zijn. Wat nou dan dat grote geheim is? Keuze. Je kind zit in de nee-fase, dat betekend dus dat het antwoord op bijna elke vraag ‘nee’ is.

Stel dus geen vraag waar je ja of nee op kunt antwoorden.

Even een voorbeeldje: in plaats van te vragen ‘ga je mee naar beneden?’ vraag je ‘loop je zelf naar beneden of zal ik je dragen?’ Uit mijn ervaring is gebleken dat het kind dan niet eens denkt over ‘nee’ en een keus maakt. Als je een iets moeilijkere situatie hebt, bijvoorbeeld: je kind wil alleen maar gedragen worden terwijl jij al 3 boodschappentassen in je handen hebt en een loopfiets op je nek… Wordt niet boos, dit werkt namelijk averechts. Zet je kind voor de keus: óf je loopt nu zelf naar huis (of de auto/oma/ wat dan ook) óf mama loopt alleen verder (altijd met je kind in het zicht natuurlijk). Mijn ervaring is dat het kind in kwestie altijd voor de minst erge keuze kiest en dat is dan voor jou meteen de meest gunstige keuze. Blijf ook achter die keuze staan, als je kind dan zegt mama loopt alleen, doe dat dan ook! (op een veilige manier voor je kind)
Anders is al je geloofwaardigheid weg.

Geen garanties

Nogmaals geef ik geen garanties, het werkt bij mij namelijk ook niet altijd.. maar heel vaak wel! Heb jij nou nog een super handige tip voor mij of andere mama’s die ook mee lezen? Deel ‘m dan met ons in de comments!

Liefs, Ilse

Advertenties

Een gedachte over “Ultieme tip tijdens de peuter-puber fase

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s